Nechcete a vlastně ani nemůžete přestat, ba naopak - toužíte se zlepšovat a zlepšovat, zvládnout delší vzdálenost, zaběhnout v lepším čase a tempu? Znáte to? Pokud ano, stejně jako velká část národa jste dostali běžeckou horečku. Samotná píle však k tomu, abyste dosáhli lepších výsledků, mnohdy nestačí, a proto pro Vás Rajec spolu s ultramaratoncem a zakladatelem první Běžecké školy Milošem Škorpilem přináší několik rad včetně speciálního běžeckého taháku.

S pitným režimem pomůže tahák

Správně nastavený pitný režim při běhu je hnacím motorem, který zvýší váš výkon. Volit byste ho měli vždy v závislosti na vnějších podmínkách i délce a profilu trasy a na jeho úpravě začít pracovat přibližně 2 hodiny před startem. Ideální je vypít sklenku pramenité vody 20 - 30 minut před během,v jeho průběhu pak tekutiny přijímat raději častěji, ale v malých dávkách. Konkrétně v průběhu jedné hodiny rekreačního běhu vypít 0,5 až 0,8 litru, nejlépe rozložených do 4 – 5 dávek. Myslet na doplňování tekutin je důležité ale i po běhu. Pokud si nejste jisti kolik a čeho máte vypít, běžeckou školou Vám v tomto případě pomůže projít jednoduchý běžecký tahák.

Zásobárna energie není bezedná

Pokud se rozhodnete pro delší vzdálenost, než je 10 km nebo běh, který bude trvat přes jednu hodinu, měli byste kromě tekutin – nejlépe ve formě pramenité vody – doplňovat také energii. Pokud jste navíc pouze hobby běžec či běžkyně, při doplňovaní energie si vystačíte s přírodními zdroji, jako jsou datle, rozinky, banány, případně hroznový cukr. Naopak výkonnostní běžci a běžkyně, jimž hodně záleží na výkonu, mohou sáhnout po energetických gelech a speciálních energetických tyčinkách. Pokud se chystáte na velmi dlouhou vzdálenost, pak doplňujte tekutiny, soli a energii kvalitním teplým hovězím, kuřecím nebo zeleninovým vývarem s nudlemi.

Začněte volněji, jen tak dokážete běžet v závěru svým tempem

Ať už trénujete nebo stojíte na startu závodu, nezapomínejte na to, že rozbíhat se musíte pomalu a volně. V tempu, v kterém se vám pohodlně dýchá, běžte prvních deset minut, tedy přibližně dva kilometry. Během této doby se soustřeďte na dýchání, abyste své tělo dostatečně naplnili kyslíkem a mohl se vám rozeběhnout metabolismus tuků. Teprve poté zvolna zrychlujte na tempo, v němž chcete trénink nebo závod běžet. Pokud hned od startu vypálíte svým maximálním tempem, vaše tělo vám nebude po spotřebování krevního cukru schopné dodat energii pro váš běh, a tak vám zákonitě dojde v době, kdy to budete nejméně čekat.

Pohodový běh rovná se pohodlná obuv

Běžeckou obuv by měly vybírat především vaše nohy, nikoliv hlava. Nedbejte tedy tolik na to, jak vám boty ladí k běžeckému oblečení, důležité je, jak se v nich cítí vaše nohy. Běžecká obuv by měla být dostatečně široká, aby se při došlapu mohly prsty roztahovat, musí být lehká a dostatečně pružná tak, že když ji zkusíte v ruce různě zkroutit, nebude vám to činit žádný problém. Pružnost boty je důležitá proto, aby nebránila noze k odvalení dopředu – nebrzdila vás! Pokud jde o značky, je zcela jedno, jakou zvolíte, když dodržíte výše zmíněné rady.

Vyběhněte s pocitem mírného chladu

Na běh se oblékejte tak, abyste při rozběhnutí pociťovali mírný chlad. Po pěti minutách dosáhnete teplotního komfortu, zároveň se nebudete tolik potit, regulovat teplotu rozepínáním a zapínáním oblečení, a proto se nenachladíte.

Zpotit se a vychladnout – nejčastější příčina nachlazení!

Po tom, co doběhnete, se co nejrychleji převlečte do suchého. Rozhodně nezůstávejte v mokrém oblečení do chvíle, než začne vaše tělo po doběhu vychládat, to je nejčastější příčina nachlazení, nikoliv nízká teplota nebo špatné počasí, jak si mnozí myslí!

Zdroj: http://www.rajec.com/beh/cz/